\"Скоро правителството ще въведе и данък „цървули“

Михаил Миков, лидер на БСП

Цитат на деня:

\
3686 ~ 2 мин. четене

Правителството скоро ще въведе и данък „цървули“. Това прогнозира лидерът на БСП Михаил Миков по повод приетите на първо четене промени в Закона за корпоративно облагане, с които се налага изменението на още пет данъчни закона.

Приетите промени в закона предвиждат т.нар. данък „градина“, чрез който ще се облагат с данък малките дворове и ниви. Финансовото министерство предложи промени в Закона за местните данъци и такси, с които от началото на 2016 година да се облагат с данък и селските градини, и малките ниви.

До момента от данък върху имота бяха освободени всички земеделски земи и горите , с изключение на застроените терени. Искането на финансовото министерство обаче е вече данък да не се плаща само за земеделски земи и ниви извън строителните граници на населените места.

„Гласувах против предложения от правителството законопроект, защото с един законопроект беше направен опит да няма пълноценна дискусия в НС за това накъде върви България. В България сметката плащат бедните, а дясното управление и фамилиите около него консумират и пият 12-годишното си уиски, със сьомгата, хайвера, а хората нямат възможност да пращат децата си на училище. Вие затвърждавате политиката на вдигане на данъци. Както вдигнахте данъците на хората с минимална заплата - около 300 000 души. По този начин връщате спомена за това, което направихте през 2010 г. - данък „колиба", сега данък „градина", утре данък „цървули". Все повече хора разбират, че тази политика не води България доникъде“, каза още Миков, предаде Dariknews.

Мнозинството в парламента отхвърли направените предложения от лидера на БСП във връзка с прогресивното предходно облагане.

Подкрепи Economic.bg