Слаби резултати на европейските пазари в средата на седмицата

Причината – опасения, че САЩ може да наложи мита върху определени стоки от ЕС

Слаби резултати на европейските пазари в средата на седмицата
220 ~ 3 мин. четене
За пореден ден индустриалният индекс на САЩ Dow Jones губи от стойността си, след като се раздели с 190 пункта и завърши деня при ниво от 26 150.58. Слабите резултати дойдоха от опасенията на инвеститорите за сезона на финансови отчети. Той започва в края на седмицата и се очаква да видим по-слаби резултати от очакваните, което тревожи пазарните участници. На фона на негативните настроения индексът S&P 500 изостана с 0.61%. Акциите на Boeing останаха под натиск от пазара, заради опасенията от забавяне на производството на самолет 737 Max. Европейските борси се оцветиха в червено след опасенията, че САЩ може да наложи мита върху определени  стоки от ЕС. Бенчмаркът DAX изгуби близо един процент, докато търговията в Лондон понижи индекса FTSE 100 до 7 425.57 пункта. 

Във вторник цената на златото достигна най-високата си стойност от повече от седмица при 1 303.95 долара за трой унция. Петролът се отдалечи от 5-месечния връх,  поради притесненията, че Русия може да увеличи добива на нефт, при което цената падна до $64.27 за барел.

Основен лихвен процент – ЕЦБ 

Акцентът на деня ще бъде заседанието на ЕЦБ и обявяване на основния лихвен процент в 14:45 часа. Почти сигурно е, че Централната банка ще задържи лихвите на текущите си нива. На вниманието на пазарните участници ще бъде изказването на председателя на ЕЦБ Марио Драги, който ще коментира икономическото положение на Еврозоната и бъдещето на паричната политика.

Протокол от заседанието на ФЕД

От 21:00 часа ще излезе протокола от заседанието на Федералния резерв от месец март, на което Банката остави основния лихвен процент без промяна и намали прогнозите за бъдещо повишаване.

Фармацевтичната компания се намира в основен възходящ тренд, но от последните 2 месеца цената се намира в консолидация. Покачване на индикатора RSI над средната линия ще покаже, че купувачите са взели преимущество и може да очакваме пробив над линията на съпротива около $112. Това ще ни даде сигнал за покупка с потенциал за ръст до нов исторически максимум над $120 . 

Валутната двойка не може да хване ясна посока и формира широк рейндж на движение. Въпреки, че 50-дневната средна поддържа котировките над 1.33, очакваме  опит за поевтиняване до тренд линията около 1.32. При това ниво е вероятно да видим отскачане на цената и формиране на нова възходяща вълна. При засилване на низходящото движение и пробив под тренд линията, това ще доведе до разпродажби, които могат да изпратят долара до локалните минимуми около 1.31.

Цената на петрола се движи стремглаво във възходяща посока на фона на конфликтите в Либия и ограниченото предлагане. Индикаторът MACD показва силен тренд, но не е изключено да се образува корекция до някои от тренд линиите или до психологическото ниво от 60 долара за барел. От 17:30 часа ще бъдат обявени данните за запаси на петрол в САЩ, което е важен измерител за търсенето и предлагането на нефт, и води до сериозни изменения на цената. Задържане над 50-дневната средна ще означава запазване на възходящия тренд и възможност за покупка.

Доброто представяне на технологичните компании се отразява стимулиращо за индекса Nasdaq, който се намира близо до историческите си максимуми около 7 700 пункта. 

Възможно е да видим опит за достигане на нов максимум в началото на сезона на финансови отчети, въпреки, че не е изключено и обратния сценарии със силен спад ако финансовите отчети на водещите технологични компании се разминат с очакванията на пазара.
Коментари: 0