След 5 години Швеция се отказа от отрицателните лихви

Страната е първата, която върна основния си лихвен процент на 0%

След 5 години Швеция се отказа от отрицателните лихви

Снимка: Unsplash

След 5 години на отрицателни лихвени проценти Швеция се отказа от тях и централната ѝ банка повиши основната репо лихва с 0.25 пр.п. до 0%, пише CNBC. Така страната цели да се противопостави на забавянето на световната икономика и несигурността в международен план.

„Развитията след срещата за паричната политика през октомври като цяло отговориха на очакванията на Riksbank. Именно затова Управителният съвет реши да повиши репо лихвата от -0.25% на 0%, което е в съответствие с прогнозата от октомври“, гласи изявлението на шведската централна банка.

В началото на 2015 г. Швеция въведе отрицателен лихвен процент от -0.1%. Впоследствие той беше понижаван нееднократно, като при най-ниската си стойност достигна -0.5% през 2016 г. В началото на тази година Riksbank увеличи основния лихвен процент с 0.25% до досегашната му стойност от -0.25%.

Когато Швеция свали лихвите си под нулата през 2015 г., тя не бе първата в това си начинание. Сега обаче тя е първата, която излиза от полето на отрицателните лихвени проценти. Те остават на минус в Еврозоната, Япония, Дания, Швейцария и Унгария.
Коментари: 0