След дълги дебати, ЕС и Турция отложиха решението за мигрантите

Анкара ще приема обратно незаконно преминаващите, получава още 3 млрд. евро

След дълги дебати, ЕС и Турция отложиха решението за мигрантите
140 ~ 3 мин. четене

След дълги дебати, ЕС и Турция приключиха срещата си в Брюксел и отложиха решението за това, как да се разреши миграционната криза, предаде BBC. Лидерите обсъждаха предложението на Анкара да направи повече за спирането на незаконната миграция в замяна на повече помощ от ЕС и ускоряване на преговорите за членство с Турция. По думите им те са договорили основните принципи на плана, но им трябва повече време за работата върху детайлите на сделката.

Разговорите ще продължат до провеждането на планираната за 17-18 март среща на ЕС.

Турция е поискала от ЕС допълнителни 3 млрд. евро до 2018 г. за решаване на мигрантската криза. Това съобщи председателят на Европарламента Мартин Шулц. Той посочи, че въпросът е в процес на обсъждане. „ЕП се нуждае от допълнителна бюджетна процедура за това. Правим всичко възможно, за да ускорим процеса, каза Шулц.

Той подчерта, че последната дума имат държавите членки. „Това зависи не само от Европейския парламент, но и от държавите в състава на ЕС и това дали те са готови да вложат още средства, обясни той.

Турският премиер Ахмет Давутоглу изненада европейските лидери на извънредната им среща по миграционната криза, като предложи Турция да приеме обратно всички мигранти и бежанци, влизащи в Европа от Турция в бъдеще, в замяна на повече пари, по-бързо въвеждане на безвизов режим за турците и ускорени преговори за еврочленство.

Последните предложения на Турция в разговорите с ЕС имат за цел да спасят бежанците, да спрат трафикантите на хора и да открият нова ера в отношенията между Брюксел и Анкара, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Reuters.

„С тези нови предложения ние целим да спасим бежанците, да обезкуражим тези, които злоупотребяват и се възползват от тяхното положение, и да открием нова ера в отношенията Турция-ЕС“, заяви Давутоглу. Той посочи, че в Турция в момента се намират 2.5 млн. бежанци, а още стотици хиляди чакат на сирийската граница.

Мартин Шулц бе категоричен, че въпросът за присъединяването на Турция към ЕС трябва да бъде отделен от преговорите с Анкара за миграционната криза. „Очевидно е, че има опит да се свърже с бежанската криза с процеса на присъединяване на Турция към ЕС, но съвършено ясно е, че трябва да отделим преговорите за присъединяване от кризата с миграцията“, подчерта той.

Унгарският премиер Виктор Орбан е против настаняването на мигранти от Турция директно в страни членки от ЕС. „Той наложи вето на плана, който би позволил настаняване на кандидати за убежище директно от Турция в Европа“, каза негов говорител.

Според разпространения от Reuters проектодокумент, идеята е, че Турция ефективно ще сътрудничи с ЕС и с Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да осигури бързо пренастанавяне на сирийците, въз основа на формулата „за всеки сириец, приет обратно в Турция от гръцките острови, друг сириец ще бъде преселен директно от Турция в страна от ЕС“.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел определи като напредък предложеният от Турция принцип за размяна с ЕС на нелегалните мигранти, пристигащи в Гърция, за сирийски бежанци от Турция. „Предложението, направено от турската страна, е пробив, ако бъде изпълнено“, каза Меркел.

По думите й, предложението предполага, че „всички мигранти, пристигнали на гръцките острови с помощта на трафиканти на хора, незаконно, ще бъдат върнати в Турция. А що се отнася до сирийците, то има очаквания тези, които са избрали незаконния път, ще бъдат приети по схемата за разселване на ЕС“, обяви германският канцлер.

Подкрепи Economic.bg