Следене на емоциите донесе $315 млн. печалба на китайска енергийна компания

Технологията Neuro Cap е разработена с държавно финансиране

Следене на емоциите донесе $315 млн. печалба на китайска енергийна компания
1132 ~ 1 мин. четене

Китайските фабрики, държавни компании и армията следят мозъчните вълни на служителите си със специално оборудване. Технологията работи чрез поставяне на безжични сензори в каските или шапките на работниците. Система с изкуствен интелект събира данните от сензорите и отчита гнева, безпокойството или тъгата на работното място, пише South China Morning Post.

Работодателите използват тази „технология за наблюдение на емоционалното състояние”, когато решават как да уредят работния процес. Въз основа на данните те решават точно къде да бъдат разположени различните служители и кога да почиват, за да се постигне максимална продуктивност и печалби.

Държавната енергийна компания Zhejiang в югоизточния китайски град Ханджоу е отчела 315 млн. ръст на печалбата си от въвеждането на технологията през 2014 г. насам. Служителят, който наблюдава изпълнението на програмата за следене на мозъчните вълни в компанията, коментира, че „няма съмнение относно ефекта на програмата”. Данните от за емоционалното състояние на служителите помагат на фирмата, в която работят 40 хил. служители, да работи по по-високи стандарти.

Разработената с държавно финансиране програма Neuro Cap се използва по различен начин от над 10 компании, както и китайската армия. В началото е имало противопоставяне от страна на служителите да се въведе такава програма. „Те мислеха, че бихме могли да им четем мислите. Това причини известен дискомфорт и противопоставяне в началото”, коментира Джин Джиа, професор по изучаване на мозъка в Ningbo University. „След свикнаха с устройството, го носеха по цял ден на работа”, добавя той.

Подкрепи Economic.bg