Словения опрощава сметки за ток и вода на най-бедните

Страната предприема активни мерки срещу бедността и безработицата

Словения опрощава сметки за ток и вода на най-бедните

Словенският парламент прие закон, който ще позволи опрощаването на задължения на най-бедните граждани на Словения. Очаква се мярката да засегне около 100 хил. души, съобщи Reuters.

Одобреният законопроект бе внесен от лявоцентристкото правителство на премиера Миро Церар. Опозиционната партия "Обединена левица" призова по-рано тази година да бъдат опростени дългове на най-бедната част от населението, след като Хърватия направи подобен ход.

"Проектът се подготвя от известно време в сътрудничество с компаниите, предоставящи основни услуги като електроснабдяване и комунални услуги като водоснабдяване и събиране на отпадъци", каза министърът на труда и социалните грижи Аня Копач Мрак преди гласуването.

Повечето компании, предлагащи тези услуги, са в държавни ръце, но правителството очаква някои частни компании също да отпишат задълженията на свои клиенти, натрупани преди края на 2013 г.

Бедността в Словения се увеличи през последните години в светлината на световната финансова криза, която започна през 2008 г.

Повече от 110 хил. души в двумилионната държава са безработни. На правителството се наложи през 2013 г. да налее над 3 млрд. евро в местни банки, повечето от които са държавни, за да предотврати сриване на банковата система в следствие на лоши заеми.

Коментари: 0