Случилото се в Турция показва нестабилността на НАТО

България трябва да подкрепи властта в Анкара, убеден е депутатът Румен Йончев

Случилото се в Турция показва нестабилността на НАТО

„По-важното и интересното е мълчанието на световните лидери в първите часове и изводите за нестабилността на южния фланг на НАТО“. Това каза пред радио К2 лидерът на Народен съюз и депутат Румен Йончев по повод ситуацията в Турция от изминалата нощ. 

Изненадата дойде от липсата на мигновена реакция от основните страни партньори на Турция – САЩ, ЕС, както и някои европейски лидери.

Йончев разглежда случилото се като опит да се пренапише историята на южната ни съседка, но смята, че ерата на военните преврати в Европа и в тази част на света отдавна е приключила. „Това е един опит за римейк на историята, който няма шанс за успех, защото все пак демокрацията в Турция има някакви корени и те очевидно са здрави“, изтъкна депутатът.

„Българският интерес е Турция да остане стабилна, защото една нестабилна Турция, или недай Боже една гражданска война в Турция е лош вариант за България, особено когато в Турция има над 3 млн. бежанци“, обясни той.

Според Йончев това е лош вариант, защото това би означавало поток от бежанци да поеме към Европа и първата спирка е България.

Събитията през нощта показват, че Турция не е готова за приемане в ЕС, подчерта лидерът на Народен съюз. Той предупреди, че България трябва да е готова да посрещне бежанска вълна.

Според него България трябва да подкрепи легитимните институции в южната ни съседка, за да остане стабилна. „Всякакъв опит за предизвикване на официалната власт или за образуване на паралелната власт на военни означава, че Турция ще се плъзне в сферата на нестабилността. Това автоматично променя фронта нашата граница от Сирия до Истанбул, та до европейската част от Турция“, обясни Йончев.

Това е изключително опасен опит и при всички случаи нашата външна политика трябва да бъде насочена към неговото париране. Първо чрез ЕС и политиката ни там ние трябва да искаме укрепване на институциите в Турция, все пак имат демократично избран президент, демократично избрано правителство с гласовете на повече от половината турски граждани“, допълни той.

Турция е ключова страна за НАТО, голяма част от операциите срещу „Ислямска държава“ се провеждат от турската територия. Всичко това определя съседката ни като изключително важен партньор, подчерта депутатът.

Румен Йончев съветва в България да няма паника и нищо извънредно. Службите трябва да следят събитията и да информират правителството и парламента, допълни още народният представител.

Коментари: 0