Превратът в Турция е борба за светска държава

Метежът не успя, защото му липсваше обществена подкрепа, твърди Мохамед Халаф

Д-р Мохамед Халаф пред Economic.bg

Превратът в Турция е борба за светска държава
Автор: Илия Лазаров

Събитията в Турция са опит за запазване на светския характер на държавата. Разбунтувалите се военни се борят именно за това. Това мнение изрази журналистът, преподавател и специалист по близкоизточни въпроси д-р Мохамед Халаф пред Economic.bg.

„В декларацията, която беше обявена от разбунтувалите се военни, се вижда, че те се опитват да запазят светския характер на държавата. По конституция турската армия трябва да защитава точно светската държава и те се придържат към това“, обясни Халаф.

Според него част от военните смятат, че Ердоган води страната към ислямизация и искат да спрат този процес.

Организаторите на преврата неслучайно са избрали момента за него. Те вероятно са видели отстъпление в позициите на турския президент. Метежниците са разтълкували като слабост коренната промяна във външната политика на правителството, както и предприетите напълно неочаквани ходове за помирение с Русия и Израел, променената позиция по отношение на войната в Сирия и т.н.

Като бонус, с този акт военните са се опитали да върнат армията в ролята на политически фактор в Турция.

Експертът смята, че опитът за преврат има по-скоро символично значение и е бил без реални шансове за успех. „Турската армия няма единна позиция. Част от нея е лоялна към Ердоган, друга към Фетхуллах Гюлен, а трета към бившия шеф на генералния щаб генерал Илкер Башбуг. Основната част от турските генерали обаче са привърженици на Ердоган“, обясни Халаф.

Според него Гюлен няма нищо общо с неуспешния метеж и съвсем логично се е разграничил от него.

Превратът не е успял и заради липсата на достатъчна обществена подкрепа. „Хиляди хора излязоха по улиците, за да защитят демокрацията. Ердоган не е особен демократ, но турските граждани явно предпочитат да ги управлява той, вместо военна хунта. Поради същата причина и трите основни опозиционни партии се обявиха против преврата“, посочи експертът.

Интересен факт е, че кюрдите от Диарбекир, които са основни противници на турския президент, също излязоха с големи митинги срещу преврата.

„Както пишат и медиите, в Турция съществува нещо като паралелна държава, която е крайно недоволна от политиката на Ердоган. Именно нейни представители направиха този опит за метеж“, завърши Халаф.    

Коментари: 0