Сметките за ток в Западна България нарастват с 13%

От ЧЕЗ очакват и повишена консумация за следващия период, поради студеното време около празниците

Сметките за ток в Западна България нарастват с 13%

Снимка: БГНЕС

Средната стойност на фактурите за използвана електроенергия в Западна България нараства с над 13% до 53 лв. през декември спрямо ноември, съобщават от ЧЕЗ България. Отчитането е извършено до 19 декември.

Средното потребление на електроенергия на битовите клиенти на компанията в периода на отчитане е 290 киловатчаса, при 247 киловатчаса (ръст от 17,4%) и средна сметка – 46 лева за периода до 18 ноември.

„С понижаването на температурите потреблението на електроенергия в Западна България обикновено нараства. Все пак трябва да се има предвид, че все още не е отчетено потреблението през коледните и новогодишните празници, които съвпаднаха с ниски температури“, коментира Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“ в ЧЕЗ България.

От компанията напомнят, че клиентите, които изпитват затруднения да заплащат редовно месечните си сметки, могат да се възползват от услугата „Персонален съветник“. С нея те получават индивидуални планове за разсрочване на задълженията си. В същото време продължава да е в сила удължения срок за безлихвено плащане – от 10 на 20 дни.

На корпоративния сайт www.cez.bg, в секция „Енергийна ефективност“, потребителите могат да намерят полезни съвети за оптимизиране на консумацията на енергия и контролиране на месечната ѝ тежест върху бюджета на домакинствата.   

Коментари: 0