Собственикът на Tommy Hilfiger и Michael Kors придобива дял в Aston Martin

Лорънс Строл притежава и отбор от Формула 1

Собственикът на Tommy Hilfiger и Michael Kors придобива дял в Aston Martin

Снимка: Unsplash

544 ~ 1 мин. четене
Канадският милиардер Лорънс Строл ще вземе до 20% дял в Aston Martin за близо 200 милиона паунда (263 милиона долара). Британският производител на автомобили се опитва да набере капитал, след като спадът на продажбите оказа натиск върху финансите му, предава Ройтерс.

Марката е популярна като любимата кола на филмовия таен агент Джеймс Бонд. Цената на акциите на 107-годишната компания се понижи значително след борсовия дебют през октомври 2018 г., а и компанията стъпи късно на пазара на по-доходоносните SUV автомобили.

Компанията ще набере общо 500 милиона паунда, включително чрез емисия права от съществуващи големи акционери, обяви тя днес.

Aston Martin водеше разговори и с китайския производител на автомобили Geely, съобщи по-рано източник пред Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Анди Палмър заяви, че Строл и консорциумът, който той ръководи, носят няколко ползи за автомобилния производител.

"Той носи със себе си своите преживявания и достъп до екип от Формула 1", каза Палмър пред Ройтерс.

„Говорихме много през последните няколко години за това, че искаме да се утвърдим в лукса и очевидно господин Строл знае страшно много за лукса.“

Строл, който изгради богатство чрез инвестиции в модни марки като Tommy Hilfiger и Michael Kors, от години участва във Формула 1 и моторни състезания, а също така притежава обиколката Mont Tremblant в Квебек.

Съгласно споразумението от днес, Aston Martin заяви, че отбор на Строл Racing Point ще стане работен тим на Aston Martin F1 от сезон 2021.

Строл ще се присъедини към борда като изпълнителен председател, заменяйки Пени Хюз, която ще напусне.
Коментари: 0