София и Виена засилват сътрудничеството си за стартъпите

Споразумението беше представена от кметовете Михаел Лудвиг и Йорданка Фандъкова

София и Виена засилват сътрудничеството си за стартъпите
Виена и София укрепват сътрудничеството си в областта на стартиращите фирми. Двустранното споразумение между двата града беше представено днес във Виена от кмета на австрийската столица Михаел Лудвиг и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Споразумението беше подписано от Герхард Хирци, директор на Виенската бизнес агенция и Владимир Данаилов, директор на Столичната инвестиционна агенция. Това се посочва в съобщението на бюрото за международни връзки на Община Виена в София.

Специално внимание в документа е отделено на младите компании във финтех индустрията.
"Стартъпите в Европа се намират в разцвет. В този аспект старият континент отдавна е в надпревара със Силициевата долина и други центрове на стартиращи фирми. Ето защо е важно европейските градове да не се възприемат като конкуренти, а като съюзници с общи интереси", каза виенският кмет, цитиран в съобщението.

Споразумението на равнище градове – City-to-City Agreement – е глобална мрежа от градове, които си поставят за цел подпомагането на бизнес сътрудничеството и икономическия растеж. Очакванията са да се укрепят взаимоотношенията между градовете и да се улеснят икономическите условия за компаниите в другата страна.

Освен със София Виена вече има подобно споразумение с Лондон. Освен това австрийската столица е член на стартовата инициатива "Start Alliance" съвместно с Тел Авив, Ню Йорк, Шанхай, Париж, Лондон, Варшава, Дубай, Пекин и Берлин.
Коментари: 0