София иска да купи 25 трамвая и 30 тролейбуса, но все още търси финансиране

Тролеите ще подменят старите по линии 1,6 и 7

София иска да купи 25 трамвая и 30 тролейбуса, но все още търси финансиране

Снимката е илюстративна

2051 ~ 1 мин. четене
Общинското дружество „Столичен електротранспорт“ обяви търгове за закупуване на 25 трамвая и 30 тролея, стана ясно от сайта на дружеството. Първата поръчка за 25 трамвая е на стойност от 97.4 млн. лв. без ДДС, а втората - за 38.1 млн. лв. без ДДС. В информацията за обявленията на търга пише, че покупката ще се осъществи „при наличие на финансиране“.

Все още не се знае по коя линия ще дойде това финансиране, като директорът на „Столичен електротранспорт“ коментира пред „Капитал“, че в момента се търси такова. „наближава краят на периода за договаряне на средства по различни европейски програми и трябва да сме готови, тъй като знаете колко време отнема една обществена поръчка“, допълва той. Не се изключва и възможността средствата да дойдат по линия на държавата или от банков заем.

Максималният срок за доставяне на превозните средства е две години. Според изчисленията единичната цена на трамвай е близо 4 млн. лв. без ДДС, а на тролейбус – 1.3 млн. лв.

Поръчката за доставка на 25 нови нископодови съчленени трамвая включва и обучение на работниците и служителите на общинското дружество. Предложената от кандидатите цена ще формира 50% от крайната оценка, като останалите 50% ще бъдат свързани със срока на доставка, техническите параметри и площ за правостоящи пътници.

При тролейбусите цената в офертата ще формира 65% от оценката. Останалите критерии са за степен на защита на каросерията срещу корозия, гаранционни условия и срок за доставка.
Коментари: 0