София отчита спад на сделките с имоти в града през май

Постъпленията в хазната на столицата от данък сгради са 6.9 млн. лв. през миналия месец

София отчита спад на сделките с имоти в града през май

Снимка: Economic.bg/Архив

1592 ~ 2 мин. четене

Приходите в бюджета на Столична община през месец май продължават да са под нивата от миналата година заради извънредната ситуация. Намаление се наблюдава както при местните данъци и такси, така и при икономическата активност на столичани, става ясно от статистика на Столична община.

Така например от данък възмездно придобиване на имущество през миналия месец в хазната са влезли 7.8 млн. лв., което е с 2.2 млн. лв. спад в сравнение със същия месец на миналата година. Това означава, че през май в София са сключени по-малко сделки за недвижими имоти или Моторни превозни средства (МПС), отколкото по същото време на 2019 г. Спад има още при туристическия и патентния данък.

Въпреки общите отрицателни резултати, през май собствениците на недвижими имоти и МПС в София вече са започнали да си плащат годишните данъци за жилища и коли. От данък сгради през миналия месец са постъпили 6.9 млн. лв., което е с 1.2 млн. лв. повече от май 2019 г., а от данък МПС – 7.2 млн. лв., или с 280 хил. лв. над постъпленията за същия месец на миналата година. Приходите от такса битови отпадъци за този период са 12.3 млн. лв., или с 2.1 млн. лв. повече.

И така общо приходите в общинския бюджет през май са 43.7 млн. лв., което е с 4.7 млн. лв. по-малко, отколкото през същия месец на 2019 г. Само от данъци постъпленията в хазната на София са 22.1 млн. лв. (или спад с 1.1 млн. лв.). Неданъчните приходи (това включва приходи от собственост, такси, глоби, продажби, концесии, дарения и др.)  са 21.6 млн. лв., или с 3.5 млн. лв. по-малко, отколкото през същия период година по-рано.

Удълженият срок за първата вноска за такса смет, както и за 5% отстъпка при плащане в пълен размер на данък сгради и МПС, изтича на 30 юни, напомнят от дирекция „Общински приходи“.

Подкрепи Economic.bg