София се затвърждава като дългосрочна локация за Световната банка

Бюрократичната процедура по наемане на допълнителна офис площ се придвижи с крачка напред

София се затвърждава като дългосрочна локация за Световната банка

Снимка: GTC

3689 ~ 2 мин. четене
След като откри свой център за споделени услуги в София през юли 2019 г., а по-рано тази година реши да разшири дейността си у нас, сега Групата на Световната банка е на крачка от това да се сдобие с още офисна площ, потвърждавайки дългосрочните си намерения за оставане тук. 

На заседанието си днес съветът е предложил на Народното събрание да ратифицира Изменението на Споразумението между правителството на Република България и Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) за предоставяне на подкрепа за Офис на Световната банка в гр. София. 

Придвижването на бюрократичната процедура се случва, след като в края на април излезе информацията, че Световната банка планира да наеме още 650 кв. м офисна площ, за да разгърне допълнително дейността си в София. Документът беше подписан от министъра на финансите Владислав Горанов на 12 май 2020 г.

Наемането на още площи подсказва, че за Световната банка София се превръща в дългосрочна локация.  Първоначалната визия за офиса на Световната банка в столицата предполагаше разкриването на 300 работни места в рамките на пет години.

Разрастването е свързано с разширяване на спектъра от дейности, които се предоставят тук. Освен основни услуги по IT поддръжка и разработване и доставяне на услуги и продукти с висока добавена стойност, се планира структуриране и на други функционални звена в областта на финансите (счетоводство и трежъри), човешките ресурси, възлагането на поръчки и корпоративната сигурност.

Разширяването на дейностите на Световната банка в България ще допринесе за по-доброто разпределение на ресурси и хора в изпълнение на мисията за изкореняване на бедността и засилване на споделения просперитет в глобален аспект и ще има положително влияние върху икономическата среда в страната, като ще способства за осигуряването на работни места за висококвалифицирани специалисти и за надграждането на потенциал в сектори с висока добавена стойност.
Подкрепи Economic.bg