Софиянци вече са платили 1 млн. лв. данъци за 2016 г.

Все повече граждани плащат данъците си онлайн, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов

Софиянци вече са платили 1 млн. лв. данъци за 2016 г.

Снимка: Стоян Йотов

240 ~ 2 мин. четене

Почти 1 млн. лв. вече са събрани от данъчната кампания още преди нейния официален старт. Това обяви Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столична община по време на пресконференция, свързана с данъчната политика на общината, предаде Kmeta.bg.

Барбалов отбеляза, че началото на данъчната кампания се отличава с няколко положителни неща. „Плащанията са стартирани от миналата седмица в четвъртък. Първия платен данък за 2016 г. е данък за МПС, който е платен от жена рано в четвъртък сутринта”, посочи зам.-кметът. Той уточни, че от четвъртък сутринта до момента 425 юридически лица са платили 224 хил. лв. данъци и 4 010 физически лица са платили 762 хил. лв. данъци. „Тоест почти милион лева са събрани от данъчната кампания преди да сме дали нейния старт, което показва добро отношение на хората към данъчните им задължения”, заяви Барбалов. Той припомни, че данъците могат да се плащат в данъчните отдели на Столична община, през електронната страница на СО.

„Откакто сме въвели електронните плащанията през виртуалните платформи, значително се е увеличил процентът на плащанията по този начин – с 40% за 2015 г. са се увеличили плащанията през пост устройствата”, посочи Барбалов.

Очакванията от данъчни приходи за 2016 г. са в размер на 263,1 млн. лв.

„Приходите за миналата година от данъци са 256,7 млн. лв., имаме 98,7% изпълнение в данъчните приходи. При таксите очакванията за приходите през тази година са в размер на 326 млн. лв. Миналата година към 31 декември сме събрали 300,2 млн. лв. или 92% приходи имаме от данъци”, отбеляза Барбалов.

„Общо приходите – данъчни и неданъчни са 95% спрямо годишния план”, допълни той. „Миналата година отчитаме добри резултати. Спрямо последните години имаме значителен ръст – над 30 млн.лв. Тази година разчитаме на едни добри приходи, но все пак отчитаме, че потенциалът за увеличение на приходите чрез по-добра събираемост има своя лимит и ние сме го наближили. Но не сме го достигнали, така че има още върху какво да работим при подобряваме на приходите”, коментира зам.-кметът.

Подкрепи Economic.bg