Огромни глоби грозят социалните мрежи в Германия от тази година

Властите ще таксуват с до 50 млн. евро за реч на омразата

Огромни глоби грозят социалните мрежи в Германия от тази година

Снимка: Pixabay

1104 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Германия ще глобява социалните мрежи с до 50 млн. евро, ако не успеят да премахнат публикации, съдържащи думи на омраза, в рамките на 24 часа или на седем дни при „сложни случаи“, пише Engadget. Законовите промени влязоха в сила през октомври 2017 г., но влизат в действие от началото на 2018 г. 

Новите правила бяха посрещнати с критики и безпокойство за свободата на словото. Въпреки това властите в Германия не се поколебаха да приемат рестриктивните мерки, което не е изненада, предвид че страната се слави като една от най-строгите в преследването на нарушения, свързани с клевета и демонстрация на омраза. 

Показателно за това е, че през юни германската полиция нахлу в домовете на 36 души, обвинени в реч на омраза или в авторство на друго подобно съдържание. 

Германия обаче не е сама в опитите си да накара технологичните компании да заемат по-твърда позиция срещу омразата. На ниво Европейски съюз (ЕС) също се правят стъпки в тази посока. 

Анализаторите са на мнение, че 2018 г. ще едва началото и тепърва социалните мрежи ще се сблъскват с все по-големи предизвикателства. Предвид проблемите с реч на омраза, които Facebook и Twitter са имали в миналото, по всичко личи, че избягването на такива тежки глоби ще е, меко казано, трудно. 
Подкрепи Economic.bg