Солени глоби и затвор за пушене на плажа в Тайланд

Страната въведе от 1 февруари забрана за цигарите на 24 свои популярни плажа

Солени глоби и затвор за пушене на плажа в Тайланд

Снимка: Pixabay

Тайланд въведе забрана за пушене на 24 популярни туристически плажа, с цел опазване на околната среда.
Законът, приет от Министерството на природните ресурси и околната среда, влезе в сила от 1 февруари, съобщава "Индипендънт".

Онези, които бъдат заловени в нарушение на забраната, ще бъдат отведени пред наказателен съд и ще бъдат изправени пред наказание до една година затвор, глоба до 100 000 бата (2 422 паунда), или и двете.

"От днес пушенето и изхвърлянето на цигари са забранени на плажните зони", каза Банарук Сермтонг, директор на Службата за управление на морските и крайбрежните ресурси на Тайланд, пред Ройтерс вчера.

"Всеки, който иска да пуши, трябва да направи това в определени зони за пушене, а не на плажовете".

Въвеждането на забраната идва, след като през октомври м.г. подобна рестрикция бе въведена на 20 плажове в различни провинции в страната, сред които и популярната туристическа дестинация Пукет. Тогава Джатупорн Буруспат, ръководител на тайландското министерство на морските и крайбрежните ресурси, съобщи, че неговият екип е събрал 138 000 фаса в разстояние на 2,5 километра по плажа Патонг в Пукет.

Според министерството цигарените фасове съставляват една трета от всички отпадъци по плажовете.

По плажовете, където е въведена забраната, са създадени специални места за пушене и изхвърляне на отпадъците, които се намират по-близо до вътрешността на туристическите зони, не на самите плажове и близо до морето.
Коментари: 0