Сорос е готов да инвестира $1 млрд. в Украйна

Запада може да помогне на Украйна като увеличи привличането на инвеститори, категоричен е финансистът

Сорос е готов да инвестира $1 млрд. в Украйна
328 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Гатев

Американският финансист и милиардер Джордж Сорос е готов да инвестира 1 млрд. долара в Украйна ако западните страни подпомогнат частната му инвестиция. В интервю за австрийския вестник „Der Standard” той споменава и за шансовете на Гърция да напусне Еврозоната.

Сорос и преди е призовавал Запада да помогне на Украйна, планирайки стъпките към това да се осигури „пакет” от 50 млрд. долара, който да послужи като опора срещу увеличаващата се агресия на Русия.

„Запада може да помогне на Украйна като увеличи привличането на инвеститори. Нужна е и застраховка срещу политически риск. Това може да доведе до намаляването на интересите за финансиране на ЕС почти до нула.”, сподели той.

„Аз съм готов. Има бетонни идеи за инвестиции, като селското стопанство и проекти за инфраструктура. Бих вложил 1 милиард. Това би трябвало да донесе и печалба. Моята фондация има нужда от това... Частните инвестиции се нуждаят от силно политическо партньорство”, обясни Сорос.

Роденият в Унгария финансов магнат, казва че шансът Гърция да напусне Еврозоната е 30 на 100. В изказване през миналата седмица той го поставя като 50 на 50.

Коментари: 0