Частни фирми ще строят паркинги в София срещу 30-годишна концесия

Столичният общински съвет одобри днес Програмата за изграждане на обществени паркинги срещу учредено право на строеж

Частни фирми ще строят паркинги в София срещу 30-годишна концесия

Снимка: Pixabay

Столичният общински съвет прие Програма за изграждане на обществени паркинги в партньорство с частния бизнес. Тя предвижда на общински терени, които са отредени да бъдат паркинги, да се учредява срочно право за строеж. Срещу това инвеститорът ще бъде задължен да построи обществен паркинг по одобрен от общината проект, да го управлява за срок до 30 години и да го предоставя за ползване на гражданите срещу заплащане.

Именно чрез таксите, които инвеститорът ще събира в продължение на 30 години, трябва да си върне направената инвестиция. 

Припомняме, че Центърът за градска мобилност (ЦГМ) пусна поръчка за строеж на обществен паркинг в квартал "Надежда" за 1 млн. лв. с ДДС. Срещу тези пари ще бъдат изградени общо 141 места. Преди година пък влезе в експлоатация буферният паркинг на стадион "Васил Левски", за който общинското дружество плати над 3 млн. лв. и получи около 200 паркоместа.

В приетия план сега се посочва, че след изтичане на срочното право на строеж, паркингът става общински и контролът върху него ще се поема от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Идеята за сътрудничество между общината и бизнеса в областта на строителството на обществени паркинги беше оповестена от кмета на София Йорданка Фандъкова в началото на месец юни, като една от основните цели на общината за увеличаване на паркоместата в столицата.

Според новата програма се предвижда при строителството да не се променя собствеността на терена – тоест теренът си остава общински.

Инвеститорите ще се избират чрез публичен конкурс, като за всеки конкретен имот СОС ще определя условията на конкурса, а именно минимална площ, брой паркоместа, срок за изграждане, обезщетения. Като съответно инвеститорите, които предложат повече паркоместа, изградени за по-кратък период от време, ще получават.

Коментари: 0