Столична община започва да строи паркинги заедно с бизнеса

Ства въпрос за платени паркинги, които ще се строят в кварталите на София

Столична община започва да строи паркинги заедно с бизнеса
2717 ~ 2 мин. четене

Столична община започва работа по втората част от Програмата за изграждане на паркинги, а именно изграждането на паркинги в кварталите на София. За целта общината ще започне да си партнира с бизнеса, стана ясно от брифинг на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която обяви идеята. „Изграждането на паркинги в кварталите ни помага ефективно да свалим автомобилите от тротоарите и зелените площи“, каза тя.

Този тип паркинги ще се изграждат чрез публично-частно партньорство, а не изцяло с публични средства, както се изграждат буферните паркинги. „Разработената програма предлага изграждането им в кварталите да става съвместно с Общината и частни инвеститори. Колегите са предложили два начина. Единият е Общината да учредява строеж на частен инвеститор на обществен паркинг, част от нова сграда като обезщетение. Другият вариант е Общината да учредява право за строеж върху терен, който е отреден за изграждане на паркинг. Като това е срочно право на строеж и е възмездно. Процедурата е публичен конкурс. Предложенията, които сме получили и очаквам да получим, са от страна на районните кметове“, уточни Фандъкова.

Програмата предстои да бъде внесена в Столияния общински съвет и след това ще бъде качена на сайта на общината за обществено обсъждане, а след това трябва да бъде разгледана и приета от Столичния общински съвет.

Кметът на София коментира и темата с изграждането на буферните паркинги, които са до метростанциите и са безплатни за хората, които имат карти за градския транспорт. ,,В момента имаме изградени шест буферни паркинги за общо над 2500 места. А заедно с третата линия на метрото в момента изграждаме още три буферни паркинги за общо 650 автомобила. Те са разположени на Околовръстния път между кварталите "Овча купел" и "Горна баня". На ул. "Централна" в "Овча купел" две и бул. "Монте Видео". Разглеждаме варианта за още един. Във връзка с тежката финансова ситуация, която е в момента, ще се обсъди след като "Градска мобилност" са готови с проектирането кога точно ще ги довършат'', каза Фандъкова.

„Планирали сме изграждането на четири буферни паркинга до съществуващи метростанции – на "Г. М. Димитров", "Люлин", "Младост" и на бул. "Джеймс Баучер". Съответно и с разширенията, които планираме напред, сме заложили още седем буферни паркинги“, добави столичният кмет.

Подкрепи Economic.bg