Созопол в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света

Българският град се състезава със словенската столица Любляна и крайбрежието на Тайван

Созопол в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света
Автор: Божидара Иванова

Един от най-старите български градове – Созопол, влезе в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света. Наследникът на гръцката колония Аполония, получи номинация от Световния съвет по туризъм и пътешествия в категория „Дестинация“ на 2015 г. Към момента Созопол заема трето място в класацията след словенската столица Любляна и крайбрежието на Тайван.

Българският град участва в престижния конкурс с комплекса „Южна крепостна кула“ и вече е преборил 158 кандидати от цял свят. Победителят в състезанието ще бъде избран на 15 април в Мадрид.

„Това е огромно признание за България, досега роден обект не е стигал до финала“, каза председателят на фондация „Созопол“ Кирил Арнаутски, цитиран от „Стандарт“.

Древният град, основан през 611 г. преди Христа,  е сред тримата финалисти в конкурса и номинацията му ще го направи познат в цял свят. Освен, че е бил сред най-важните черноморски пристанища в древността, туристическата общност ще научи и за запазения стар град  и археологическото му богатство.

„Ще се борим да сме първи, очаквам ръст на туризма“, заяви и кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Миналогодишните номинации в тази категория са Бонито (Бразилия), Мохер Геопарк (Ирландия) и победителят Коста Наварино (Гърция).

Коментари: 0