5,4% спад на вноса на алкохол и тютюн за България

Износът за ЕС нараства с 9.2% в края на септември

5,4% спад на вноса на алкохол и тютюн за България
4292 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Износът на България за ЕС се увеличава с 9.2% за периода януари-септември, спрямо същия период на 2014 г. и е в размер на 21.7 млрд. лева. Основните ни търговски партьори са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, сочи статистиката на Националния статистически институт (НСИ). Те формират 69.4% от износа за държавите-членки на ЕС.

През септември 2015 г. експортът за ЕС се увеличава с 4,5% спрямо същия месец на предходната година и в размер на 2.485 млрд. лева.


Вносът на България от ЕС за същия период се увеличава с 5.9%  спрямо същия период на 2014 г. и е стойност 24.3 млрд. лв.  по цени на CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

През септември вносът на България от държавите  - членки на ЕС, намалява с 2.9% спрямо също месец на предходната година и е в размер на 2.673 млрд. лв.

При изоса спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (5.4%). Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти“ (22.0%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти” (20.8%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (22.5%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (24.7%).

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg