45% спад в производството на коли във Великобритания през април

Резултатите за цялата 2019 г., производството на машини във Великобритания

45% спад в производството на коли във Великобритания през април

Производството на автомобили в Обединеното кралство през април е спаднало с 44.5% в сравнение със същия месец на миналата година. Това става ясно от Асоциацията на производителите и търговците на моторни превозни средства (SMMT). Основната причина за низходящият тренд е, че компаниите спряха производството си поради първоначално планираното напускане на Европейския съюз (Brexit) на 28 март.

Според SMMT през миналия месец в страната са произведени 70 971 автомобила срещу 127,97 хиляди година по-рано, кето е рекордно след финансовата криза преди десетилетие.

През февруари производството на автомобили е намаляло с 15%, през март - с 13%. От началото на годината в страната са произведени 441.26 хил. коли, което е с 22.4% по-малко от същия период на 2018 г.

Обикновено автопроизводителите спират производството и излизат в почивка през летните месеци, но този път много големи компании са го преместили на по-ранна дата. Те включват Jaguar Land Rover, BMW и Peugeot, съобщава The Guardian.

Като цяло в Европа през април спадът в продажбите на автомобили бе отбелязан за осми месец поред, включително поради слабото търсене в Обединеното кралство поради Brexit.

Според прогнозите на изследователската фирма AutiAnalysis, според резултатите за цялата 2019 г., производството на машини във Великобритания може да спадне с около 11%.

Автомобилната индустрия представлява около 9% от общото производство в Обединеното кралство.

Коментари: 0