Спадът на долара продължава

Златото достигна 3-месечен връх

Спадът на долара продължава

Снимка: БГНЕС

152 ~ 3 мин. четене

В четвъртък доларът се задържа близо до най-ниската си стойност спрямо кошница от валути, след като слабите данни за производствените цени намалиха надеждите за по- силен икономически растеж и подкрепиха виждането, че Фед вероятно ще забави повишаването на лихвения процент.

От Министерството на труда в САЩ съобщиха, че индексът на производствените цени се е понижил с 0,4% през миналия месец, спадайки за трети път тази година. Въпреки че данните за молбите за помощи при безработица показаха солидна основа на пазара на труда, данните за инфлацията усилват вероятността Фед да изчака повече, преди да увеличи лихвения процент.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, остана близо до дъното на 93.133, достигнато по- рано през сесията. Това е и най- ниското му ниво от 22 януари до сега, когато ЕЦБ обяви, че ще прибегне до количествени облекчения.

Еврото бе на печалба от 0,35% до 1.1406 долара, след като първоначално достигна около 3- месечен връх на 1.1445.

Последните данни за производствените цени засилиха опасенията, че слабият икономически растеж през първото тримесечие, който бе обоснован с лошите метеорологични условия, ще се запази и през второто. В сряда правителството оповести и по- слаби от очакваното данни за продажбите на дребно през април.

Доларовият индекс, който бе нараснал с над 26% между май 2014 и средата на март тази година, реализира третата си поредна сесия на загуба.

Доларът реализира и загуба от 0,43% спрямо франка до 0.9127, след като достигна едноседмично дъно на 0.9078.

Щатската валута обаче поскъпна спрямо йената, след като първоначално достигна 2- седмично дъно на 118.88. Последно зелените пари се търгуваха на печалба от 0,07% за 119.35 йени.


Златото достигна 3-месечен връх

Златото достигна 3-месечен връх в четвъртък, след като доларът продължи да пада след поредната серия от неубедителни данни за икономиката на САЩ, които намалиха очакванията за увеличение на лихвения процент преди втората половина на 2015.

Спот златото достигна най- високата си стойност от 17 февруари до сега, поскъпвайки с 0,5% до 1 219.54 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през юни поскъпнаха с 7 долара до 1 225.20 долара за тройунция.

Металът е на път да реализира най- големия си седмичен ръст от януари насам, най- вече благодарение на възхода си от 2% в сряда, когато доларът достигна 3- месечно дъно след слабите данни за продажбите на дребно.

Новите молби за помощи при безработица се доближиха до 15- годишно дъно, но бяха неутрализирани от данни, показващи, че силният долар и ниската цена на петрола са потиснали инфлацията при производствените цени.

Металът пренебрегна силата на световните акции, която обикновено намалява привлекателността му като актив за хедж против риска.

Доларът поевтиня с 0,2% спрямо кошница от валути, правейки златото по- евтино за притежателите на други валути.

Кюлчетата също така намериха подкрепа и от перспективата за прекъсване на доставките от Южна Африка поради спорове около заплащането на труда.

Сред останалите благородни метали среброто достигна 3- месечен връх на 15.34 долара за тройунция, платината поскъпна с 0,7% до 1 155.74 долара за тройунция, а паладият изгуби 0,7% до 778.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg