Спадът на китайските туристи струва 1 млрд. евро на ЕС

Зам.-председателят на ЕК заяви, че щетите от коронавируса вече са налице в много икономически сектори

Спадът на китайските туристи струва 1 млрд. евро на ЕС

Снимка: БТА

188 ~ 1 мин. четене

Туристическият бизнес в Европейския съюз до момента е загубил 1 млрд. евро заради разпространението на коронавируса и спада на китайските туристи вследствие на това. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, cцитиран от EUobserver.

По думите му икономическите щети от вируса вече са налице и са засегнати различни сектори на икономиката в ЕС, но към момента конкретни числа няма. „Свидетели сме на доста променлива ситуация и всеки ден тя се променя. Доколко това ще повлияе на икономиката, зависи изцяло от мерките, които са предприети“, заяви Домбровкис.

Той припомни, че на 13 февруари в зимните си икономически прогнози ЕК очакваше растеж на икономиката на еврозоната от 1.2% през 2020 г., а прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2 март беше за растеж от 0.8%.

Припомняме, че вчера стана ясно от думите на Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на ЕК, че Комисията е готова да разгледа мерки за обезщетение на компаниите, засегнати от епидемията. „Комисията е тук, за да обсъди възможните мерки за подкрепа и компенсиране на компаниите, понесли щети заради COVID-19“, каза Вестагер, цитирана от Reuters. Тя добави, че Италия, най-тежко засегнатата от кризата страна в ЕС, би могла да се възползва от допълнителни мерки, които ще са в допълнение към по-голяма гъвкавост, която Брюксел вече предоставя по отношение на фискалните правила.

Коментари: 0