Спасителите на Боян Петров атакуват Шиша Пангма

Хеликоптерите обаче засега не са могли да излетят заради лошото време

Спасителите на Боян Петров атакуват Шиша Пангма
5690 ~ 2 мин. четене
Днес спасителният екип, който издирва Боян Петров, ще се опита да се изкачи на самия връх Шиша Пангма на височина 8017 м., ако времето позволява. Това каза посланикът на Китай в България Н. Пр. Джан Хайджоу. Дали обаче те ще стигнат, и дали въобще ще тръгнат към върха, зависи от времето, което днес е лошо.

По-рано тази сутрин спасителните хеликоптерни екипи обявиха, че заради снеговалеж и мъгла времето не е подходящо за облитане с хеликоптер. Съобщението бе публикувано на фейсбук страницата на екипа Dream Wanderlust, който провежда издирването.

Вчера екипът от наземни спасители е успял да стигне под върха, на височина от 7950 м,, но времето се е влошило, видимостта е била под 1 метър и те са се отказали от по-нататъшно изкачване, поясни посланник Хайджоу.

Посланикът потвърди информациите, съобщени през уикенда, че в лагер 3 са били намерени тениска, както и инсулинови инжекции, за които е потвърдено,че са на българския алпинист.

Китайският посланик допълни, че в Катманду се намират и българи от екипа на Боян Петров, които са готови при подходящо време да проучат по-подробно открити по-рано от хеликоптерите черни петна в планината.

Припомняме, че вчера жената до Боян Петров - Радослава Ненова, обяви, че има малки надежди той да бъде открит на върха и призова спасителите да не го търсят, за да не бъдат застрашени и техните животи.

Майката и сестрата на Боян Петров - Ангелина и Александра Петрови, обаче, настояха търсенето му да продължи. 

25 са само спасителите, които издирват родния алпинист, а общо почти 100 са хората, включени в спасителната мисия, заедно с медицинските екипи и логистиката, каза посланик Хайджоу. Сред спасителите е прочут китайски алпинист, както и друг покорител на планините от Китай, който е изкачил всичките 14 осемхилядника.

Част от спасителите, които търсят Боян Петров в подножието на Шиша Пангма, са тръгнали от лагер 1 надолу към базовия лагер. В този периметър са набелязани няколко точки, които трябва да бъдат проверени. Ако и там не се намерят следи от алпиниста ни, операцията по издирването му вероятно ще бъде прекратена. Това каза Кирил Петков – член на спасителния екип в Хималаите, пред Нова тв. Той бе категоричен, че над лагер 2 по пътя към върха, след толкова много дни, от които Петров е в неизвестност, шерпите „вече търсят само тяло, а не жив човек”.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май, в опит да покори Шиша Пангма.
Подкрепи Economic.bg