Спират производството на „Кока Кола“ във Венецуела заради липсата на захар
Компанията ще произвежда само диетичните си напитки

Компанията „Кока Кола“ временно спира
производството на своите газирани напитки във Венецуела заради липсата на захар,
съобщават световни агенции.
Говорителят на американската компания Кери Треслър обави, че доставчици на захар в страната временно преустановяват доставките заради липсата на суровина. Оттук нататък ще се произвеждат единствено диетичните напитки "Кока Кола лайт" и "Кока Кола зиро".
Венецуела е в тежка икономическа и енергийна криза и страда от най-голямата инфлация в света. Kонтролът върху цените на пазара, нарастващите производствени разходи, липсата на външна търговия, ограничаващите закони за пазара на труда и липсата на торове доведоха до спад в производството на захарно цвекло във Венецуела през последните години. Съответно, производителите се насочиха към отглеждането на друг вид култури.
През 2016-2017 г. страната ще произведе само 430 хил. тона захарно цвекло, което с 20 хил. тона по-малко отколкото през миналата година. За същия период Венецуела планира да внесе 850 хил. тона захар.