Според Макрон Франция няма да е същата без Нова Каледония

Отвъдморската територия ще проведе референдум за независимост

Според Макрон Франция няма да е същата без Нова Каледония
496 ~ 2 мин. четене

Франция няма да бъде същата без Нова Каледония. Това каза френският президент Емануел Макрон в Нумеа, където е на посещение шест месеца преди референдума за независимост на френския архипелаг в Тихия океан.

Макрон приветства ангажимента на отвъдморската територия за свободата на Франция през Втората световна война, но и защото по думите му тя е част от тази "Франция-свят" и е дала на страната различни модели в обществото, сред които "приемането на многообразието".

Президентът изтъкна, че каледонците са тези, които ще направят своя избор на референдума за независимостта на 4 ноември и че той няма да взима страна.

Архипелагът, който се намира на 16 000 километра от Париж, е френска територия от 1853 г.

Макрон е първият френски президент, който посещава остров Увеа, в източната част на архипелага, където преди 30 години се разразиха кръвопролитни битки между привърженици на независимостта и френски войници. На 5 май 1988 г. армията щурмува пещерата на Увеа, където привърженици на независимостта държаха жандармеристи за заложници. При нападението загиват 21 души - двама военни и 19 местни жители, някои от които екзекутирани без съд и присъда.

Евентуална независимост от Франция би била първата след обявената независимост от Джибути (1977 година) и Вануату (1980 година), съвместно френско-британско владение близо до Нова Каледония.

Според допитване, публикувано в сряда, отрицателният вот срещу независимостта би трябвало да вземе превес според 59,7 на сто от анкетираните. 22,5 на сто се обявяват "за", а 17,8 процента още ни са решили.

Докато Макрон е в Нова Каледония, във Франция парижката префектура е мобилизирала 2000 полицаи и жандармеристи днес в Париж за митинга, организиран от движението "Непокорна Франция" под наслов "Ще си изпати Макрон" (изразът гласи буквално Празник за Макрон - Fete a Macron - бел. р.), съобщи радио Франс енфо (France Info).

Организаторите разчитат на силите на реда, за да се предотврати присъединяването към акцията на групи, предизвикващи безредици, както стана на 1 май.

Митингът започна с музика и пикник на обяд на площада пред Парижката опера и се очаква да приключи към 20 часа местно време (21 часа българско) с концерт на площада на Бастилията.

Други демонстрации са организирани в Тулуза, Бордо, Страсбург и Рен.

Коментари: 0