Спорните щати в битката за Белия дом намаляват

Свидетели сме на исторически оспорвана надпревара, която може да продължи до петък

Спорните щати в битката за Белия дом намаляват

Снимка: БТА

5662 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Битката на президентските избори в САЩ е повече от оспорвана, като резултатите на двамата опоненти Доналд Тръмп и Джо Байдън са много близки. Остават само 8 щата, които още не са готови с обработването на вота, а светът тръпне да разбере в каква посока ще тласнат най-голямата икономика.

В Джорджия, Мичиган, Северна Каролина, Невада и Уисконсин няма убедително предимство, а те са от решаващо значение дали републиканецът и досегашен президент на САЩ Доналд Тръмп, или демократът Джо Байдън ще бъде 46-ият държавен глава на САЩ.

Ако Байдън спечели Уисконсин, Мичиган или Джорджия, той ще може да си осигури необходимите 270 гласа за победа. От друга страна са Джорджия, Северна Каролина, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, където Тръмп има нужда от победа в поне четири от тях, за да си запази поста. Това не е невъзможно, защото през 2016 г. той отбеляза победа във всички тях.

Джорджия и Мичиган носят по 16 електорални гласа, Северна Каролина – 15, Аризона – 11, Уисконсин – 10. През 2016 г. Тръмп спечели гласоподавателите на последните два щата, но сега Байдън води в Аризона с повече от 4%. Преди минути той обърна резултата в Мичиган, като при обработени 96 процента от бюлетините печели 49.7 на сто от гласовете, а Тръмп – 48.8%. Моментното преброяване дава преднина за демократа с 227:213 електорални гласа, или с 50.2% срещу 48.2%.

В няколкото щата преброяването ще продължи и в четвъртък, а ако вотът в Пенсилвания (с 20 електорални гласа) се окаже определящ, резултатът от изборите ще се разбере в петък.

Трудностите при преброяването на гласовете идват от изпратените бюлетини по пощата. Въпреки че сегашният президент призова своите привърженици да гласуват само лично, много от тези на Джо Байдън използваха дистанционния метод заради епидемията от коронавирус.

Подкрепи Economic.bg