Starlink ще постигне глобално интернет покритие около септември

Една от целите на проекта е да финансира мечтата на Илон Мъск за Марс

Starlink ще постигне глобално интернет покритие около септември

Снимка: Unsplash

8576 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Проектът за сателитен интернет Starlink на SpaceX се очаква да може да осигури непрекъснато глобално покритие около септември, предава Reuters. След техническата стъпка ще има нужда и от регулаторно одобрение. 

Успешно разгърнахме 1800 или повече сателита и след като всички тези сателити достигнат своята оперативна орбита, ще имаме непрекъснато глобално покритие, което трябва да стане около септемврийския период“, каза Гуин Шотуел, президент на SpaceX. 

За да може услугата да се ползва във всяка страна, ще има нужда от регулаторно одобрение на местно ниво, обясни още тя. В момента космическата компания на Илон Мъск предлага бета услуга на сателитния си интернет в 11 държави. През май милиардерът каза, че вече има над 500 000 предварителни поръчки за абонамент.

Дългосрочната цел на проекта е да оперира общо 12 000 сателита в орбита, с които да осигурява интернет до всяко кътче на света. Сателитната технология позволява да се предоставя услуга на места, където операторите нямат мрежа заради липсата на рентабилност да изграждат такава.

Бизнес моделът на Starlink предвижда с приходите от услугата да се финансира голямата цел на Мъск за SpaceX – първата човешка мисия до Марс.

Подкрепи Economic.bg