Стартъп набра $375 хил. чрез предлагане на криптовалута и изчезна

Инвеститорите са вложили парите си, но няма да получат нищо насреща

Стартъп набра $375 хил. чрез предлагане на криптовалута и изчезна
Американска стартираща компания, която чрез първоначално предлагане на монети (ICO) набра 375 хил. долара, е изчезнала и никой не може да открие основателите ѝ, пише CNBC. Confido определяше себе си като компания, разработваща т.нар. „интелигентни договори“, които служат като гаранция между купувача и продавача по време на някаква сделка.

Традиционните гаранции се държат от трета страна, докато „интелигентните договори“ се изпълняват, когато и двете страни отговарят на определени условия и така се премахва необходимостта да има трета страна.

ICO се състоя по-рано този месец чрез платформатa TokenLot, която улеснява набирането на средства чрез „издаването“ на токени (монети). Близо 375 000 долара бяха набрани, а инвеститорите получиха договори за разлики (CFD).

Към 14 ноември токените на Confido се търгуваха за 1.20 долара за брой. След изчезването на компанията цената се срина до 0.02 долара, по данни на Coinmarketcap.com.

Уеб сайтът на фирмата, Twitter акаунтът и Facebook страницата са били изтрити. Все пак остава кеширана версия на средната публикация на компанията, която бе пусната онлайн в неделя. В публикация чрез платформата Medium от компанията написаха, че имат „правни проблеми“.

„Подписахме договор с уверението на нашия юрисконсулт, че има минимален риск и не би имало проблем. Не мога да вляза в детайли, но той е сгрешил. Има проблем“, написа в Medium Джоуст ван Дуор, определящ себе си като изпълнителен директор на Confido.

При ICO инвеститорите не получават дял в компанията, но купените от тях токени могат да се търгуват или да се използват за купуване на услуги, предоставяни от платформата. Само през тази година по този начин са набрани около 3.55 млрд. долара в САЩ.

От TokenLot коментираха, че линиите им за комуникация с компанията са били затворени и няма повече информация извън публичното пространство. От платформата добавиха, че Confido е предоставила всички необходими доказателства, за да впише ICO-то.
Коментари: 0