Радев: Председателството е шанс да увеличим доверието в българските институции

Антонио Таяни е уверен, че Европейският парламент и България споделят общи важни приоритети от европейския дневен ред

Радев: Председателството е шанс да увеличим доверието в българските институции

Предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС е шанс за страната ни да увеличи доверието в работата на българските институции в дългосрочен план. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

По думите му като председател на Съвета България няма да преследва свои тесни национални интереси, а ще бъде партньор и посредник при разрешаването на наболелите предизвикателства пред общността.

От своя страна председателят Антонио Таяни изрази увереност, че Европейският парламент и България споделят общи важни приоритети от европейския дневен ред в контекста на предстоящото председателство. „Миграцията, тероризмът и икономическият растеж са между най-важните теми за ЕС. Приоритет за нас е да работим за съставянето на следващия европейски бюджет, като намаляваме младежката безработица в държавите членки. Ако искаме ефективни решения срещу миграцията, трябва да създадем и активна европейска външна политика, както и интегрирани отбранителни възможности“, заяви председателят на ЕП.

Радев отново потвърди ангажимента на страната н да подкрепи всяка отделна държава, която се стреми към членство в ЕС, в процеса на реформиране и изпълнение на критериите за членство.

Президентът запозна председателя на Европейския парламент с най-важните приоритети за България като председател на Съвета, сред които е европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. „България добре знае цената на мира на Балканите. Ще използваме целия си натрупан опит като член на Европейския съюз, за да работим за стабилност и интеграция на Западните Балкани, защото Европейският съюз има интерес от сигурността и просперитета на нашия регион“, каза още Румен Радев.

Като първостепенна задача на Европейския съюз на Балканите държавният глава открои подобряването на свързаността. „Западните Балкани са изцяло заобиколени от държави членки на Европейския съюз. Трябва да работим за подобряването на комуникациите по оста „Изток – Запад“, като изградим транспортни, енергийни, икономически и дигитални коридори“, заяви още президентът. 

По време на срещата беше потвърдена готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство. Президентът отново подчерта, че България не приема добавянето на нови неписани и политически критерии, след като страната ни е покрила всички изискванията на Шенген още през 2011 г.

Кохезионната политика е от ключово значение не само за България и Източна Европа, но и за ЕС, с оглед на стремежа за изграждането на силен и стабилен Съюза, в който всички държави членки могат ефективно да участват в общите политики, посочи още Румен Радев.

На срещата стана ясно още, че българските институции в лицето на парламента, правителството и президента обединяват усилията си за успешното провеждане на Председателството на Съвета на Европейския съюз. Държавният глава добави, че гражданите на България са едни от най-силните привърженици и защитници на единството на ЕС.

Коментари: 0