Стартъпите ще се съревновават за общо 53.4 млн. лв.

Към края на януари се очаква да бъдат отключени още 27 млн. лв. европари, към които ще има и частно съфинансиране

Стартъпите ще се съревновават за общо 53.4 млн. лв.

Снимка: Economic.bg/ Цветан Петров

Автор: Цветан Петров
От днес стартъпите в България могат да кандидатстват за общо 53.4 млн. лв. финансиране. От тях ще бъдат избрани 45. Това става възможно след подписаното днес споразумение между Фонда на фондовете (ФнФ) и финансовия посредник Neveq Management. За финансиране ще могат да кандидатстват стартиращи компании, които вече са постигнали известен напредък в своето развитие.

„Създаваме първият фонд за дялово инвестиране в стартиращи предприятия. Той е подкрепен със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК)”, каза изпълнителният директор на ФнФ Светослава Георгиева. Тя уточни, че по ОПИК са осигурени 37.4 млн. лв., а останалите 16 млн. лв. ще бъдат осигурени от финансовия посредник, чиято задача е да привлече частни инвеститори, които наред с европейските средства да инвестират и собствени пари в стартъпите. Георгиева коментира, че стартираният днес финансов инструмент е първият от общо седем, които ФнФ ще управлява по ОПИК.

„Този финансов инструмент идва в много подходящ момент – когато предприемачеството в България има нужда от нов финансов ресурс, който да продължи да стимулира стартъп средата, която през последните години набра скорост благодарение на предишни инициативи по ОПИК”, каза още изпълнителният директор на ФнФ.

Константин Петров, който един от съоснователите на Neveq, уточни, че ще бъдат избрани 45 стартъпа, които се занимават с проекти в областта на изкуствения интелект, финтех и блокчейн технологията. Финансовият посредник ще придобива минотарен дял от стартиращите предприятия (между 20 и 30%), след което ще работи за подобряване на начина на работа, качеството на продукта и финансовата ефективност на дадената фирма. Крайната цел ще бъде след около 5 години стартъпите да бъдат продадени на чуждестранни инвеститори, които да ги доразвият и превърнат в по-големи компании.

Новият финансов инструмент е отпуснат от основния Фонд за ускоряване и начално финансиране (ФУНФ). В средата на август от ФнФ обявиха, че по ФУНФ ще бъдат стартирани два финансови инструмента – този с Neveq, както и още един с 27 млн. лв. европари, който трябваше да подпомага стартъпи в най-ранен етап от тяхното развитие. Тогава беше обявено, че финансовият посредник по втория инструмент ще е Обединение „Ад-Венчърс“, обединяващо „Клийнтех България“, италианската „Мета Венчърс“, Франческа Натали, Анна Амати, Марияна Хамънова-Рондини и Христо Балинов.

След въпрос на репортер от Economic.bg на какъв етап е подписването на споразумението с „Ад-Венчърс“ Светослава Георгиева обясни, че обединението, без обяснение по какви причини, в края на месец ноември е оттеглило кандидатурата си за финансов посредник и така процедурата по достигането на споразумение се е забавила.

„Съвсем скоро решихме да изберем за финансов посредник втория класиран кандидат за тази процедура. На този участник сме дали време да се подготви за подписването на оперативното споразумение. Предстои да бъде изпратена официална покана от ФнФ до този кандидат и до края на януари ще имат време да се подготвят за подписването”, каза Георгиева.
Коментари: 0