Статистиката повдигна значително българското БВП

Потреблението на домакинствата и инвестициите намаляват, добрите новини за растежа са по линия на вноса

Статистиката повдигна значително българското БВП

Снимка: Pixabay

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Българската икономика е „пораснала“ с 3.5% през второто тримесечие на 2019 г. спрямо същия период на 2018 г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Това е реално първата ревизия на експресните числа, обявени преди три седмици. А ревизията се оказва значителна – с 0.2 процентни пункта. Толкова голяма ревизия нагоре националната статистика не е правила повече от две години.

С предварителните данни НСИ публикува и детайлни данни за компонентите на растежа, каквито няма при експресните. Така например сега се вижда, че ръстът на потреблението на домакинствата, което е най-голямата компонента в брутния вътрешен продукт, се свива наполовина. През второто тримесечие годишното нарастване е  2.12%, докато през първото беше 4.29%. при пика си през второто тримесечие на 2018 г., когато ипотечното и потребителското кредитиране беше най-силно, потреблението на домакинствата растеше с над 8%.

Според статистиката намаляват и общите инвестиции – както чуждите, така и местните. Данните показват, че брутото капиталообразуване расте с 2.16%, което е под резултата от първото тримесечие и в пъти под нарастването през 2018 г.

Всъщност, ревизията нагоре идва основно по линия на българския внос. С експресните данни НСИ обяви, че той намалява с внушителните 5.5% на годишна база. Сега числото е отрицателно с 1.96%. За износа първоначално беше обявен растеж от 3.3%, а сега числото е увеличено до 3.7%. Именно от тези ревизии се повишава положителният принос на външната търговия към общия растеж на БВП.
Коментари: 0