Турция и Volkswagen са все по-близо до сделка за автомобилния завод

Според източници на Ройтерс тази седмица се е провела среща между президента Ердоган и директора на компанията Херберт Дийс

Турция и Volkswagen са все по-близо до сделка за автомобилния завод

Снимка: Pixabay

Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител Volkswagen ще изгради производствен завод в страната след "изключително положителна" среща между висш служител на компанията и президента Реджеп Тайип Ердоган тази седмица, са съобщили три турски източника за Reuters.

Агенцията съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори за данъчния режим, засягащ автомобилите в Турция, за да приключат инвестицията от 1 млрд. евро.

Производителят на автомобили, който разглеждаше и вариант да изгради инвестицията си в България, все още не е обявил окончателното си решение. Но източниците казват, че Volkswagen е положително настроен за инвестиране в Турция.

Ердоган и високопоставен служител на VW са преодолели повечето проблеми по време на срещата тази седмица, твърди един от турските източници на Reuters. Друг източник от компанията пък казва, че Ердоган се е срещнал с главния изпълнителен директор на VW Херберт Дийс тази седмица.

„Преди имаше някои малки проблеми, като например данъчното облагане на автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие“, каза турският източник. "Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция", добавя той.

Високите турски данъци върху по-големите автомобили ограничават повечето купувачи и местните производители до създаването на коли с по-малки двигатели. Автомобилите с мотор под 1.6 литра съставляват 96% от новия пазар на автомобили в Турция през 2018 г. Източник е заявил, че Турция се опитва да намери формула за справяне с проблемите на Volkswagen, без да поставя в неизгодно положение съществуващите производители на автомобили.

Основни играчи на пазара като Fiat, Renault, Ford, Hyundai и Toyota са произвели над 1.3 млн. моторни превозни средства в Турция през миналата година.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви във вторник по време на посещение в Анкара, че Volkswagen прави голяма инвестиция в Турция.

Втори източник от Volkswagen пък е заявил, че все още трябва да се изяснят само незначителни въпроси, главно по данъчни теми.

Очаква се споразумението да бъде постигнато след няколко седмици, а новият завод е планирано да бъде построен в западната провинция Маниса, казва още източникът.

„Вече няма проблем да мислим, че инвестицията ще бъде направена в Турция. Това решение ще бъде обявено скоро, след като бъдат направени окончателните корекции“, казва и втори турски източник.
Коментари: 0