Стерлингът изригна след първоначалните резултати от изборите във Великобритания

Златото продължава да пада под 1200 долара за тройунция

Стерлингът изригна след първоначалните резултати от изборите във Великобритания
192 ~ 2 мин. четене

Стерлингът силно напредна през нощта заради перспективите, че министър-председателят на консерваторите във Великобритания Дейвид Камерън ще запази поста си. Националните избори на Острова бяха очаквани като много оспорвани, но първоначалните резултати показват, че статуквото ще се запази, което идва като облекчение за пазарите, които не харесват несигурността. Стерлингът изригна от 1.5245 до нива над 1.55 и се отдалечи допълнително от 5-годишното дъно на 1.4567. Паундът свали и еврото от тримесечен връх от 0.7485 до нива малко над 0.72. Анализатори все пак предупредиха, че ентусиазмът е малко прекален.

Доларът и еврото бяха по-спокойни, тъй като инвеститорите не изпитват желание за заемане на големи позиции преди данните за трудовата заетост в САЩ по-късно следобед. Единната валута консолидираше след последните печалби срещу долара и йената вчера и се търгуваше над нивата от 1.12 срещу зелените пари. Срещу йената се разменяше сутринта на 134.46 при двумесечен връх вчера на 136.00.

Долар/йена е на 119.86 след спад вчера до 119.06. Доларът получи малка подкрепа от данни показали, че броя на американците подали молби срещу първоначална безработица се е задържал миналата седмица близо до 15-годишното дъно. Данните увеличиха очакванията за относително силен доклад днес за заетостта. Икономистите прогнозират увеличение на работните места от 224 хил. през април след растежа от 126 хил. през март, когато наемането на нови служители се забави заради лошото време.

 

Златото продължава да пада под 1200 долара за тройунция

Златото пада за трета поредна сесия, докато акциите и зелените пари са стабилни след сериозните преди това загуби. Дилърите очакват данните за трудовата заетост, за да преценят силата на икономиката и влиянието върху монетарната политика на Федералния резерв.

Спот цената е 1184 долара след загуба вчера от 0.6%. За седмицата обаче метала отчита растеж от 0.4%. Силни цифри биха провокирали Фед да увеличи скоро лихвите, ход който ще навреди на търсенето на не предлагащото лихви злато. Анализаторите предричат покачване от 224 хил. през април спрямо слабия резултат от 126 хил. открити работни места през март. Възможността за силен резултат се подсилва от вчерашните силни данни за молбите срещу първоначална безработица, които се задържаха миналата седмица на 15-годишно дъно. Знак, който показва сила на пазара на труда. Доларът получи подкрепа от тези цифри. Златото пък допълнително попадна под натиск заради стабилността на облигациите и акциите в четвъртък.

Отразявайки загрижеността на инвеститорите, цифри показаха, че активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust са спаднали вчера с 0.36% до 739.07 тона.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg