ДПС може да се коалира с всеки, стига да има изгода

Партията е активно ангажирана с евроинтеграцията на Западните Балкани

ДПС може да се коалира с всеки, стига да има изгода
212 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Движението за права и свободи ще проведе разговори и консултации с всички политически формации и може да се коалира с всяка от тях на местния вот. Това стана ясно от думите на лидера на движението Лютви Местан в сутрешния блок на bTV.

Местан обяви, че за предстоящите местни избори ДПС минава в режим на „поливариантност на политическото взаимодействие” с акцент върху 80-те общини, където движението би имало решаващо значение за избора на кмет. Според него в други 30 общини партията има шанс сама да спечели властта.

„ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ”, подчерта той.От думите му стана ясно, че работата на движението с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ е на отлично ниво.

Лидерът на ДПС коментира и настоящата изпълнителна власт. „Добрата новина за България ще е този кабинет да не издържи в тази формула – най-важното е управлението да бъде от нормални системни партии”, заяви Местан.

Той призна, че ДПС има „диференцирано отношение към участниците в управленската формула” като едно е отношението към Патриотичния фронт и Реформаторския блок, а друго - към „г-н Борисов”.

„Противно на идеята за изолиране на ДПС, аз виждам в г-н Борисов един премиер, който е стигнал до естественото заключение, че редица стратегически за България въпроси с оглед нашия евроатлантически избор, не могат да се случат без разумен, градивен диалог с ДПС”, заяви Местан.

ДПС ще бъде домакин на среща на либералните партии на Балканите. На нея ще се разисква интерграцията на страните от западната част на полуострова в ЕС, стана ясно още от думите на Местан. Той обяви, че България трябва да подкрепи бъдещото еврочленство на съседите си от Западните Балкани и да съдейства за все по-засилена интеграция.

Не бе пропусната и темата за бившия лидер на движението Ахмед Доган. Местан потвърди, че поддържа непрекъсната връзка с него, а публичните му изяви и коментари се ползват и с неговата подкрепа. 

Подкрепи Economic.bg