СТО: Търговската война ще изтрие 2% от световната икономика

И САЩ, и Китай вече страдат от конфликта

СТО: Търговската война ще изтрие 2% от световната икономика
Пълномащабна търговска война между САЩ и Китай може да свие обема на световната търговия със 17,5 на сто, предупреди днес Световната търговска организация (СТО), цитирана от ДПА. 

Конфликтът може да заличи средно 1,9 на сто от глобалната икономика, каза днес генералният директор на организацията Роберту Азеведу в кулоарите на годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка в курорта Нуса Дуа на индонезийския остров Бали. 

Изчисления на МВФ сочат, че както Китай, така и САЩ страдат от търговския конфликт. Вече са обявени мита върху стоки с обща стойност 360 млрд. долара. Наред с митата върху автомобилите и автомобилните части, с които Вашингтон заплашва партньорите си, те могат да струват на американската икономика 0,9 на сто от растежа й и 0,6 на сто от растежа на Китай. 

Търговската война все още не е пълна, посочи Азеведу. Няма обаче и сигнали за конструктивни преговори между двете страни, допълни той. 

Шефът на СТО заяви, че е отворен за исканията на САЩ и президента Доналд Тръмп за реформи в световната търговска система. 

По думите му СТО води многостранен диалог за реформа на организацията и световната търговия със САЩ, Европейския съюз, Китай и Япония, отбелязва ТАСС. 

Азеведу уточни, че все още не са разработени конкретни мерки, тъй като дискусията е в самото си начало. 
Страните от Г-20 ще обсъдят реформата на СТО на срещата на върха, която ще се проведе през ноември, съобщи ръководителят на организацията. 

На срещите на министерско равнище на групата участниците са се съгласили, че лидерите на страните трябва да обсъдят тази тема на заседанието на Г-20 на върха, което ще се проведе през ноември в Буенос Айрес, каза той. 

Азеведу предупреди за възможна ескалация на напрежението в световната търговия и негативното й влияние върху световната икономика. 
Коментари: 0