Бюджетът на Столична община е актуализиран с 18 млн. лв. по-малко приходи

Това е втората ревизия на бюджета след като вече беше намален с 23.4 млн. лв.

Бюджетът на Столична община е актуализиран с 18 млн. лв. по-малко приходи

Снимка: Красимир Свраков

С 31 гласа „за“, 17 „против“ и 8 „въздържал се“ Столичният общински съвет (СОС) прие втората актуализация на бюджета на София за тази година. След като през април общината намали с 23.4 млн. лв. приходите си заради кризата, сега те се свива с още 18 млн. лв. С толкова се намаляват и разходите, тъй като по закон бюджетите на общините трябва да бъдат балансирани.

Първоначалният бюджет на общината, който беше одобрен през февруари, беше за рекордните 1.703 млрд. лв.

В най-новия вариант, въпреки че приходите се намаляват с 18 млн. лв., откъдето и разходите точно с толкова, се пренасочват 4 млн. лв. към един от най-засегнатите сектори от кризата в София – транспортът.

Парите за този сектор ще бъдат пренасочени от предвидените за строителство на детски градини, тъй като за тяхната реализация Столична община получи държавни средства с решение на Министерския съвет, припомня „Фокус“.

Други 1.2 млн. лв. пък отиват за подобрение на маркировките и осветлението на града.

Πpипoмнямe, чe пpeди мeceц cтaнa яcнo, чe Cтoличнa oбщинa вeчe имa гoтoвнocт и дa изтeгли 100 млн. лв. зaeм oт Eвpoпeйcĸaтa инвecтициoннa бaнĸa. Toвa ĸaзa зaм.-ĸмeтът нa Coфия в нaпpaвлeниe „Финaнcи и здpaвeoпaзвaнe“. A парите ще бъдат инвестирани в изграждането на 9 ключови за столицата инфраструктурни проекта, като целта е да се намали трафикът и той да бъде изведен от центъра на града.  

Коментари: 0