Столична община взе 120 млн. лв. заем от ЕИБ

Местната власт планира да използва за пътища, обществен транспорт и зарядни станции

Столична община взе 120 млн. лв. заем от ЕИБ

Снимка: Столична община

2090 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Столична община изтегли заем на стойност 60 млн. евро (117 млн. лв.) от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Парите трябва да помогнат на общината да постигне своята цел за изграждане на екологично устойчива транспортна система.

Ще се финансират проекти, които включват изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Финансова подкрепа ще получат и проекти за обществен транспорт, като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили.

София е най-бързо разрастващият се град в България. Столицата е изправена пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин. Финансирането ще повиши заетостта, ще подобри качеството на въздуха и ще превърне София в по-безопасно място, където придвижването става по-бързо и удобно,“ сподели Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разясни, че с настоящата строителна програма ще се изградят липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на столицата.

С проектите за изграждане на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“ ще подобрим мобилността в най-гъсто населените южни квартали. Знаков за София е „Зеленият ринг“, който ще свърже с вело и пешеходни алеи големи квартали на столицата”, коментира Фандъкова.

продължава и изграждането и обновяването на трамвайни трасета, а осигурените средства ще дават възможност за по-кратък период местната власт да изгради инфраструктура с голям екологичен ефект, подобряваща качеството на живот в милионна София.

Подкрепи Economic.bg