Столична община обновява Западния парк с 8.5 млн. лв.

Във втория по големина парк в София ще бъдат обновени настилки и детски площадки, както и да бъдат изградени веломаршрут и видеонаблюдение

Столична община обновява Западния парк с 8.5 млн. лв.

Снимка: БНР

8968 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Столична община обяви търг за възстановяването на най-близкия парк до огромния жилищен комплекс Люлин – Западен парк. Общината ще отдели малко над 8.5 млн. лв. от парите на данъкоплатците за цялостно обновяване на парка, който през последните 20 години единствено се поддържа.  

Според публикувана обществена поръчка се очаква да бъде върнат представителния вид на втория по площ парк в София, като бъдат обновени настилките и парковото обзавеждане. Предвиждат се нови детски площадки, както ремонт и подмяна на техническата инфраструктура и др.

Паркът е неосветен и с остаряла инфраструктура, като главните алеи са в тежко състояние. В момента благоустроена е частта в район „Илинден“, докато частта в район „Красна поляна“ е лесопаркова, без асфалтирани алеи. В края на парка се намира местността Смърдана.

Сега от общината предвиждат настилките да бъдат от гранитни плочи и гранитни павета, както и бетонова настилка и опесъчена настилка, при запазване на съществуващата алейна мрежа. В парка, известен в миналото като „Христо Смирненски“, се обмисля изграждането на веломаршрут и стоики за велосипеди.

Ще бъдат подменени пейките, кошчетата за отпадъци, електрически стълбове, информационни табели и оформени водните обекти. Изпълнителят ще трябва да изгради ново алейно и декоративно осветление, видеонаблюдение и техническата ВиК инфраструктура.

Новата растителност ще бъде поливана от нова система, а дървесна растителност няма да бъде променяна.

Знаковите места в парка са разработени като отделни подобекти. Част от тях са главния вход на парка към бул."Сливница" и пространството около него, езорото и алпинеума, розариума, зелено училище, пикник кът и площадка за кучета и разходка за кучета.

След спечелването на търга изпълнителят ще има 12 месеца да изпълни проекта, който се финансира по на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Крайният срок за подаване на оферти е средата на август.

Паркът е разположен между кварталите Западен парк, Люлин, Факултета, Красна поляна, Захарна фабрика и Гевгелийски. Попада в столичните райони „Илинден“ и „Красна поляна“. През парка тече Суходолската река и минава жп линията за Югозападна България и Гърция. На парка е кръстена и намиращата се под булевард „Царица Йоанна“ метростанция. В близкото минало е известен беше известен с виенско колело и стая с криви огледала, които отдавна не съществуват. 

Подкрепи Economic.bg