Стотици надзиратели протестират в София за по-високи заплати

Това е вторият национален протест в столицата, на който надзирателите и служителите в „Съдебна охрана“ настояват за 20% увеличение

Стотици надзиратели протестират в София за по-високи заплати
Стотици служители на затворите се събраха на протест пред сградата на Министерството на правосъдието, предава „Фокус”. Те настояват за достойно заплащане. Държат знамена, транспаранти и балони. На балоните са закачени табелки с надпис „Бюджет 2018” и освиркват правосъдното министерство. Протестът е под надслов "Европа и за нас" и е под формата на митинг-шествие.

Това е вторият национален протест в столицата, на който надзирателите и служителите в „Съдебна охрана“ настояват за 20% увеличение на заплатите и назначаване на още служители, подобряване на условията на труд и решаване на проблемите с натрупаните дни отпуск.

Предният път министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви категорично, че пари за по-високи заплати и за подобряване на условията на труд няма. През януари, по-малко от месец след приемането на Държавния бюджет за 2018 г. правителството даде допълнителни 100 млн. лв. на полицаите, без тези пари да са предварително разчетени и ще се разчита на излишък в бюджета в края на годината. Повече пари получиха и учените от БАН. Всички разходи се правят, за да не протестират.

Планът е след Министерство на правосъдието протестиращите да продължат шествието до Министерство на финансите и до Министерски съвет.
Коментари: 0