Страхът от свръхпредлагане потопи петрола с 2%

Либия се връща на пазара с 1 млн. барела дневно, което допълнително притиска цените

Страхът от свръхпредлагане потопи петрола с 2%

Снимка: Pixabay

Цените на петрола паднаха в сряда сутринта, изтривайки печалбите, които бяха натрупани във вторник. Липсата на достатъчно търсене в САЩ, нарастващите случаи на COVID-19 и завръщането на Либия на пазарите тласкат цените надолу.

Фючърсите на петрола сорт Брент спаднаха с 1.87% до 40.83 долара за баел, а фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се свлякоха с 2.22% до 38.69 долара за барел.

Цените се насочиха надолу заради притесненията и свръхпредлагането. Стимулите в САЩ и несигурността около изборите също добавиха притеснения кум пазара.

Данните за доставките на суров петрол на Американския петролен институт (API) от вторник показват нарастване с 4.58 млн. барела за седмицата, приключваща на 23 октомври. Запасите от бензин също нарастват.

„По-високото от очакваното нарастване на американските запаси предизвика нови разпродажби, докато опасенията относно прекъсването на доставките заради урагана Зета леко отстъпиха“, каза генералният мениджър на изследванията в Nissan Securities Хируки Кикукава пред Reuters.

Пандемията от коронавирус също тежи на пазара, като броят на случаите нараства бързо в Европа и САЩ, тласкайки икономическото възстановяване още по-далеч в бъдещето. Данните от университета „Джон Хопкинс“ показват общо 44 млн. случая към 28 октомври, като смъртните случаи са 1.17 милиона.

Продължаващото възстановяване на доставките в Либия също помага за намаляване на цените, като се очаква северноафриканската държава скоро да достигне производствен капацитет от 1 млн. барела на ден, в сравнение с по-малко от 100 000барела на ден само преди няколко месеца. Това леко компенсира намаленото производство заради урагана Зета в Мексиканския залив.

Коментари: 0