Страни от ЕС сондират за нови санкции срещу Иран

В опит да склонят Доналд Тръмп да остави САЩ в ядрената сделка

Страни от ЕС сондират за нови санкции срещу Иран
532 ~ 2 мин. четене
В опит да убедят САЩ да останат в споразумението с Техеран за ограничаване на ядрената програма на страната, Великобритания, Франция и Германия предлагат Европейският съюз (ЕС) да наложи нови санкции срещу Иран. Информацията за това съобщава Reuters, позовавайки се на поверителен документ. 

Запознати източници са казали, че съвместният документ е бил изпратен в столиците на страните членки вчера. Целта е да се проучи каква подкрепа биха имали подобни санкции, тъй като за въвеждането им ще е необходимо одобрението на всички държави членки.

Предложението ще бъде обсъдено от външните министри от ЕС на закрито заседание в понеделник в Брюксел, заявиха дипломати.

На 12 януари Тръмп постави ултиматум на европейските страни по сделката. Според него те трябва да се съгласят да „поправят ужасните недостатъци на иранската ядрена сделка“, защото в противен случай той няма да удължи облекчаването на американските санкции.

Ако обаче Съединените щати се изтеглят от сделката, Иран също няма да продължи споразумението. Това каза заместник-министър на външните работи Абас Аракчи. По думите му това би било против интересите на странта. 

Той заяви още, че евентуални нови санкции на ЕС срещу Иран ще окажат пряко въздействие върху ядреното споразумение.

„В случай че някои европейски страни предприемат действия за налагане на неядрени санкции срещу Иран, за да удовлетворят американския президент, те ще направят голяма грешка и ще видят прекия резултат от това върху ядрената сделка“, каза той. Аракчи изтъкна, че е по-добре европейските страни да продължат сегашните си действия за убеждаване на Америка да спазва обещанията си по ядрената сделка и „ефективно да я изпълнява във всичките й части с добра воля и в продуктивна атмосфера“. 
Подкрепи Economic.bg