Страните членки настояват Брюксел да е по-твърд в преговорите за Brexit

Те не искат преговорите да продължат, докато Лондон не уточни как ще реши финансовите си отношения с ЕС

Страните членки настояват Брюксел да е по-твърд в преговорите за Brexit

27-те страни членки на Европейския съюз, оглавени от Германия, притискат екипа на Брюксел да предприеме по-строг подход в преговорите с Великобритания за Brexit, пише The Guardian.

Групата настоява на британското правителство да не му се дава надежда, че ще може да обсъжда бъдещи търговски отношения с ЕС, освен ако в следващите няколко седмици Лондон не направи окончателна отстъпка по въпроса за финансовото уреждане на отношенията с Брюксел.

Посланици от 27-те държави членки са казали на главния европейски преговарящ Мишел Барние, че са разочаровани и изненадани от отказа на британското правителство да предложи повече подробности за ангажиментите си спрямо европейски бюджет преди излизането си от ЕС.

Преговорите между екипите на Брюксел и Лондон продължиха в четвъртък и един от високопоставените европейски дипломати коментира, че Барние е „под известен натиск” да гарантира, че обсъжданията няма да се развият отвъд отстраняването на началните проблеми при оттеглянето на Великобритания. „Страните членки искат да сме внимателни. Ние няма да попаднем в мрежата на Обединеното кралство”,  коментира друг източник, пожелал анонимност.

Коментари: 0