Страните с най-здрави жители по света

Вижте кои са държавите, където здравословното е стандарт

Страните с най-здрави жители по света
Автор: Илия Лазаров
 Страните по света се съревновават по всякакви критерии – икономически, географски, културни, спортни и др.

Може би най-важният сред тях обаче е здравето на гражданите. То е предпоставка за демографски, икономически, интелектуален, културен и спортен прогрес. 

За да се идентифицират държавите с най-здрави жители, Bloomberg Rankings създаде критерии за оценка на здравето, както и такава, отчитаща риска за здравето в страни с население от поне 1 млн. души.

Оценката на здравето се базира на смъртността във всяка страна, а тази, определяща риска за здравето се основава на различни фактори, които биха могли да го ограничат, като делът на младите хора, които пушат и броят на имунизациите. 

Мястото на страните се определя като от оценката за здравето на всяка от тях се извади риска за здравето. За съставянето на класацията са използвани данните на ООН, Световната банка и Световната здравна организация (СЗО).

Азиатските и европейските страни доминират, докато тези от Северна и Латинска Америка изобщо не са включени.

Данните биха могли да са от полза на политиците, които да се ръководят от практиката в страните с по-висок резултат, за да подобрят здравните резултати на собствените си държави.

Все пак трябва да се има предвид, че понятието „здравословен“ подлежи на интерпретация. Класация, която определя „здравословния“ живот спрямо неговото качество, а не спрямо продължителността му, би изключила страните с по-ниски доходи, които обаче отчитат високи нива на щастие или удовлетворение от живота. 

Ето и 10-те страни с най-здрави жители по света:

10. Германия – 83,58%

09. Швеция – 83,9%

08. Холандия – 84,09%

07. Испания – 84,36%

06. Израел – 85,97%

05. Япония – 86,83%

04. Швейцария – 88,29%

03. Австралия – 88,33%  

02. Италия – 89,07%

01. Сингапур – 89,45%
Коментари: 0