Строителството на \"Гранд каньон София\" стартира до 2 месеца

След обявяването на проекта, инвестицията е нараснала четворно

Строителството на \
Автор: Ивайла Раденкова

Проектът за мегакомплекс "Гранд Каньон София", който ще се строи на мястото на магазин „Нова Деница“ в квартала ж.к. „Младост“, получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект, което му дава възможност да стартира изкопните работи след около месец и половина, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Единствената насърчителна мярка, която ще използва инвеститорът, е ускорено административно обслужване. Ще бъде създадена работна група, която да подпомага инвеститора в изработване на документацията и започването на работа.

„Сертификатът дава възможност на инвеститора да усвоява различен различен тип капитали и удостоверява, че те са с приоритетен тип инвестиции“ обяснява заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.


За 2 месеца инвестицията в „Гранд Каньон“ нарасна четворно – от 120 млн. лв. на 240 млн.евро. Турската компания разчита на собствено финансиране, като обектите на зелено. С реализирането на проекта реализирането ще се създадат 240 постоянни работни места и около 1000 допълнителни.

За последните 2 г. цените на имотите в комплекса на зелено са скочили с 35%, каза Осман Билгинер. Той обясни, че по принцип договорите за продажба са с предварителни плащания, но българските купувачи ще могат да изплащат сумите в рамките на 60 месеца, след започването на изкопните работи, които вероятно ще стартират след около месец и половина, пише Mediapool.

„Гранд Каньон София“ ще се простира на площ от 43 хил. кв. метра и включва 1500 жилища, като в това число влиза и петзвезден хотел. По предварителен разчет строителството би трябвало да приключи в края на 2017 г. Около 78% от площите на комплекса вече са разпродадени, като половината от тях са на българи.

Изпълнителният директор на "Гаранти-Коза България" ЕАД Осман Ерден Билгинер поясни, че компанията е провела проучвания в цяла Източна Европа, в които България се очертава като най-доброто място за осъществяване на проекта.

Съвсем скоро турската компания ще кандидатства за нов инвестиционен сертификат, с който да реализира втори проект в София. Очаква се инвестицията ще бъде 4 пъти по-голяма от тази за "Гранд Каньон София“.

Коментари: 0