10 супер успешни професионалисти, сменили кариерата си след навършване на 30 г.

Те са едни от най-успелите в своята сфера

10 супер успешни професионалисти, сменили кариерата си след навършване на 30 г.

Въпросите за това дали човек се намира на „правия път“ в кариерата си може да сполетят дори най-уверените хора. Някои от най-успешните професионалисти в света обаче доказват, че не е нужно да сме били абсолютно наясно със себе си от самото начало на своя път.

Има редица примери на супер успешни хора, които са постигнали върховете в кариерата си едва след като са сменили попрището си и то в по-късна възраст.

В следващите редове ви представяме 10 от тях, селектирани от Business Insider.

Джеф Безос днес е официално най-богатият човек в света благодарение на успехите на собствената му компания за електронна търговия Amazon. Той я основава, което е на 31 години. Преди да се реши на тази стъпка Безос гради кариера на Wall Street в областта на компютърните науки.

Джулия Чайлд работи в сферата на рекламата и медиите преди да напише първата си готварска книга и така да се прочуе на 50-годишна възраст. Тя стартира кариерата си на шеф-готвач през 1961 г.

Джон Глен е известен като първият американски астронавт, излязъл в орбита около Земята през 1962 г. Дванадесет години по-късно, на 53-годишна възраст, той става сенатор на щата Охайо и успешно гради своята политическа кариера в следващите 23 години. Глен все пак се връща в Космоса през 1998 г. за още една мисия на борда на Discovery.

Майкъл Блумбърг напуска поста си на главен изпълнителен директор на своята империя Bloomberg L.P. на 59 години през 2002 г., за да поеме кормилото на Ню Йорк в ролята си на кмет на града. Там той се задържа 12 години, след което отново се връща в медийната си компания.

Вера Уанг е била журналист докато не се решава да влезе в модната индустрия. Тогава тя е на 40 години и бързо става един от най-успешните дизайнери в света.

Дуейн „Скалата“ Джонсън е сменял кариерата си не веднъж, а два пъти. Вероятно всички знаят, че преди да се развие като актьор в Холивуд, той беше един от най-популярните кечисти в спорното развлекателно шоу. Колко обаче са наясно, че съвсем в началото Джонсън е бил и резервен играч в канадската футболна лига.

Дълго пред Роналд Рейгън да стане 40-тия американски президент на САЩ на 69-годишна възраст, той обещаващ холовудски актьор.

Рей Крок дълго време продава устройства за млечни шейкове преди на 52-годишна възраст да купи закусвалните McDonald's през 1954 г. Именно той е човекът, успял да превърне веригата в най-големия франчайз бизнес за бързо хранене в света.

Доналд Фишър е на 40 години и няма опит в търговията на дребно, когато той и съпругата му Дорис откриват първия магазин Gap в Сан Франциско през 1969 г. Дрехите на Gap бързо стават модерни и днес компанията е една от най-големите вериги за дрехи в света.

Тим и Нина Загат са били адвокати в края на 30-те си години, когато през 1979 г. публикуват първата си колекция от рецензии на ресторанти под името Zagat. То се превръща в марка за рецензии, станала известна в символ за кулинарна власт.

Коментари: 0