Супер вулканът в Йелоустоун може да изригне по-рано от очакваното

Това сочат данни от проучване на държавния университет в Аризона

Супер вулканът в Йелоустоун може да изригне по-рано от очакваното

Снимка: Pixabay

Огромният вулкан в националния парк "Йелоустоун" в САЩ може да изригне по-рано от очакваното, сочи ново проучване на учени. Анализ на минералите в пепел от вулкана е установил, че по време на предишните изригвания е имало промени в температурата, които са се случили много по-бързо, отколкото се предполагаше първоначално.

Мощно изригване се случило преди около 630 000 години, според National Geographic, разтърсвайки региона и създавайки кратера в Йелоустоун с дълбочина около 40 мили, който обхваща голяма част от парка.

Вулканът е толкова огромен, че голямо изригване може да изпълни земната атмосфера с пепел, която, ако не се разсее бързо, ще има опустошителни последици за живота на планетата.

Изследователи от Държавния университет в Аризона са анализирали доказателства от такова изригване и вярват, че супер вулканът е бил събуден, след като два потока свежа магма излязоха от кратера, пише "Индипендънт".

И макар че евентуално изригване на вулкана може да е опустошително, то все още тревогата е излишна.

Според изследването на учените, повишението на температурите във вулкана става с десетилетия, не с векове, както първоначално предполагаха. Така че изригване може да има след доста години.

Коментари: 0