Суверенитетът над икономиката: Великобритания с твърда позиция за преговорите с ЕС

Целта на Джонсън е сделка с ЕС за свободна търговия, подобна на канадската

Суверенитетът над икономиката: Великобритания с твърда позиция за преговорите с ЕС

Снимка: БТА

2297 ~ 2 мин. четене

Великобритания изложи твърда позиция за бъдещите преговори с Европейския съюз в неделя, като заявява, че ще определи собствена програма, вместо да следва правилата на Блока, за да си гарантира гладка търговия, предава Reuters.

След официалното си напускане на ЕС в петък, сега Великобритания трябва да договори бъдещите търговски отношения с Блока, които да влязат в сила след изтичането на преходния период в края на годината. Правителството на премиера Борис Джонсън бързо изпрати съобщение до Брюксел преди да започнат търговските преговори през март: за него Brexit означава, че суверенитетът е над икономиката.

Очаква се Борис Джонсън да бъде твърд и безкомпромисен в утрешната си реч, целяща да начертае основните линии на политиката на Великобритания след Brexit, пишат британските издания в неделя.

Въпреки призивите на бизнеса към правителството за гаранция, че стоките ще могат да преминават свободно през границите, министрите информират компаниите, че трябва да се приспособят към ново бъдеще, когато Великобритания няма да се придържа към правилата на ЕС.

„Ние възвръщаме контрола над законите си“, заяви външният министър Доминик Рааб пред Sky News. „Но ние ще искаме да си сътрудничим и очакваме ЕС да следва своите ангажименти към споразумение за свободна търговия по модела на канадското“.

Целта на Джонсън и екипа му е да бъде постигната търговска сделка с ЕС, позволяваща търговия на стоки без тарифи и квоти, подобно на условията, които Блокът има сега с Канада.

Ирландският премиер Лео Варадкар междувременно призова британското правителство да не поставя строги червени линии, като каза, че това може да затрудни и без това трудните преговори.

Подкрепи Economic.bg